Tri institucije u SAD-u i Velikoj Britaniji dobila sredstva za istraživanje Covid-19

Istraživači iz tri institucije u SAD i Velikoj Britaniji dobili su donaciju za unapređenje ispitivanja za lekove i nova antitela za prevenciju Covid-19. Partneri u The Cope-19 Therapeutics Accelerator dodelili su 20 miliona dolara donacije Univerzitetu Washington, Univerzitetu Oxford i Institutu za imunologiju La Jolla. Fondacija Bill & Melinda Gates, Wellcome i Mastercard pokrenuli su ...

Tri institucije u SAD-u i Velikoj Britaniji dobila sredstva za istraživanje Covid-19

Istraživači iz tri institucije u SAD i Velikoj Britaniji dobili su donaciju za unapređenje ispitivanja za lekove i nova antitela za prevenciju Covid-19.

Partneri u The Cope-19 Therapeutics Accelerator dodelili su 20 miliona dolara donacije Univerzitetu Washington, Univerzitetu Oxford i Institutu za imunologiju La Jolla. Fondacija Bill & Melinda Gates, Wellcome i Mastercard pokrenuli su inicijativu za Therapeutics Accelerator, sa ciljem da identifikuju, procene, razviju i poboljšaju lečenje smrtonosne bolesti.

Dve od najavljenih studija finansiraće ispitivanje koje treba da utvrdi da li su lekovi hidroksihlorokvin i hlorokvin efikasni, kao pre i posle ekspozicione preventivne terapije za Covid-19. Iako su pokazali u startu obećavajuće rezultate, potrebno je više naučnih dokaza za donošenje odluka o tome kako i gde se ovi lekovi mogu koristiti. Univerzitet u Washingtonu će u saradnji sa školskom medicinom Univerziteta New York izvesti više kliničkih ispitivanja u Zapadnom Washingtonu i na području New Yorka.

Do 2.000 asimptomatskih muškaraca i žena koji su imali blizak kontakt sa osobama koji imaju potvrđen ili čekaju potvrdu Covid-19 dijagnoze biće uključeno da bi se procenilo da li hidroksihlorokvin može da spreči koronavirus kod ljudi koji su već izloženi infekciji.

Način istraživanja

Studija će nasumično dodeliti učesnicima da uzimaju hidroksihlorokvin ili placebo tokom perioda od dve nedelje. Uzorci će se prikupljati i testirati svakodnevno kako bi se potvrdile nove infekcije Covid-19 u obe grupe. Novartisova divizija Sandoz donirala je doze hidroksihlorokina potrebne za sprovođenje studije.

Prijavljivanje i upis kandidata treba da počne sledećeg meseca, a rezultati se očekuju kasnije ove godine. Istraživačka jedinica za tropsku medicinu Mahidol Okford vodiće ispitivanje placebo kontrolirane profilaksije hlorokvinom i hidroksihlorokvinom radi sprečavanja Covid-19 kod zdravstvenih radnika sa rizičnim stanjem, osoblja na prvoj liniji i drugih grupa visokog rizika.

Studija će nasumično obuhvatiti oko 40 000 učesnika u Aziji i Evropi kako bi primili ili hlorokin (zemlje istočne Azije), hidroksihlorokvin (Velika Britanija i Evropa), ili parirani placebo koji će se podudarati kao svakodnevna profilaksa tokom tri meseca.

Projekat COPCOV

Jednogodišnji projekat, poznat kao COPCOV, se radi sa nameerom da se utvrdi da li lekovi mogu da spreče Covid-19 i zaštite vitalnu radnu snagu u zdravstvu. Upis polaznika trebao bi početi u aprilu, a početni rezultati planiraju se da budu dostupni do kraja ove godine. Pored finansiranja ispitivanja lekova, Therapeutics Accelerator će ponuditi 1,73 miliona dolara Institutu za imunologiju La Jolla za osnivanje Konzorcijuma za imunoterapiju Coronavirus, poznatog kao CoVIC. Napori će okupiti naučnike iz celog sveta i omogućiti im da razmenjuju i ocenjuju antitela u multidisciplinarnoj analizi da bi odredili idealne terapijske kombinacije.

izvor: clinicaltrialsarena.com