Malina - snižava povišenu temperaturu i poboljšava krvnu sliku

Malina je biljka grmastog oblika mnogih lekovitih svojstava. U prvoj godini naraste do dva metra, i do zime odrveni. U drugoj godini ove mladice cvatu i donose plod. Plod je crven i sočan, nalik kupini; ima prijatan miris i sladak ukus. Listovi, takođe, mirišu prijatno, ali slabije. Sazreva od juna do avgusta, može se pronaći ...

Malina - snižava povišenu temperaturu i poboljšava krvnu sliku

Malina je biljka grmastog oblika mnogih lekovitih svojstava.

U prvoj godini naraste do dva metra, i do zime odrveni. U drugoj godini ove mladice cvatu i donose plod. Plod je crven i sočan, nalik kupini; ima prijatan miris i sladak ukus. Listovi, takođe, mirišu prijatno, ali slabije.

Sazreva od juna do avgusta, može se pronaći u šumama kao samonikla, ali se isto tako i gaji.

Lekovita svojstva imaju listovi i plodovi koji se sabiru u vreme dozrevanja. Listove je potrebno sušiti na prozračnom mestu. Po narodnom iskustvu, malina ima svojstvo da rashlađuje i izuzetno je dragocena za snižavanje povišene telesne temperature. Plodovi maline se koriste u lečenju ekcema, astme ali i poboljšanju apetita kod dece.

Malina poboljšava krvnu sliku, smiruje bolove u želucu i zaustavlja povraćanje. Uz to reguliše i rad creva. Veoma je uspešna pri brzom otrežnjenju.

Od lišća i korena maline se prave čajevi, kao i od suvih malina. Oni se koriste kod upale grla, kod problema sa hemoroidima, pri lečenju lišajeva, osipa, i za opšte jačanje organizma. Sveže maline se ne preporučuju kod težih oboljenja bubrega i gihta.

Od maline se mogu praviti sirupi, sokovi, kompoti i pekmezi, tako da su njena lekovita svojstva dostupna cele godine.

Čaj od lista maline lekovito deluje i na ženski reproduktivni sistem.

By: TV Exposed