Vesti iz Kine: Avigan efikasan u borbi sa koronavirusom

Istraživači kineske vlade su izjavili da je japanski lep protiv gripa – Avigan, efikasan u lečenju pacijenata obolelih koronavirusom i da će promovisati njegovu upotrebu. Zhang Ksinmin, direktor Nacionalnog centra za razvoj biotehnologije, je objavio ovu informaciju i naziv leka na konferenciji za novinare u Pekingu u utorak. On je rekao da su dve medicinske ...

Vesti iz Kine: Avigan efikasan u borbi sa koronavirusom

Istraživači kineske vlade su izjavili da je japanski lep protiv gripa - Avigan, efikasan u lečenju pacijenata obolelih koronavirusom i da će promovisati njegovu upotrebu.

Zhang Ksinmin, direktor Nacionalnog centra za razvoj biotehnologije, je objavio ovu informaciju i naziv leka na konferenciji za novinare u Pekingu u utorak.

On je rekao da su dve medicinske organizacije u zemlji utvrdile da je lek efikasan u kliničkim ispitivanjima. Rekao je da lek deluje na simptome povezane sa koronavirusom, uključujući upalu pluća i nema očigledne nuspojave.

Testovi u Vuhanu i Shenzenu

Direktor je rekao da su testovi sprovedeni u gradovima Vuhan i Shenzhen i da su obuhvatili 240 pacijenata, od toga 80 pacijenata zaredom. On je rekao da su se oni koji su dobili lek u Shenzhenu pokazali negativni prema virusu posle četiri dana nakon što su postali pozitivni, dok je onima koji nisu uzimali lek trebalo 11 dana. Ispitivanje je takođe otkrilo da su rendgenske fotografije potvrdile poboljšanje stanja u plućima kod oko 91 odsto pacijenata kojima su davani lekovi. Taj iznos iznosio je 62 posto za one koji nisu konzumirali lek.

Lek potpuno bezbedan

Direktor je rekao da je lek vrlo bezbedan, da je njegovo dejstvo očigledno, i formalno preporučuje upotrebu leka kao načina za borbu protiv virusa.

Kineska firma koja je licencirala lek od japanskih proizvođača, prošlog meseca dobila je odobrenje vlade za masovnu proizvodnju Avigana.

Kina je u ponedeljak potvrdila 21 novi slučaj virusnih infekcija, čime je ukupno u toj zemlji na više od 80.000. Broj smrtnih slučajeva sada je 3.226.

izvor: nhk.or.jp