Bakalar je prepun vitamina D

Vitamin D je neophodan za rast i razvoj deteta. Bakalar je prepun tog vitamina, i zbog toga je namirnica koje bi trebala često da se nađe na meniju za porodični obrok. Riba bakalar je mnogima omiljena, ne samo zbog jedinstvenog ukusa već i toga što je odličan izvor niskokaloričnih proteina. Pored toga ima brojne nutritivne ...

Bakalar je prepun vitamina D

Vitamin D je neophodan za rast i razvoj deteta. Bakalar je prepun tog vitamina, i zbog toga je namirnica koje bi trebala često da se nađe na meniju za porodični obrok.

Riba bakalar je mnogima omiljena, ne samo zbog jedinstvenog ukusa već i toga što je odličan izvor niskokaloričnih proteina. Pored toga ima brojne nutritivne vrednosti.

Od mnogo prednosti na organizam koje bakalar ima treba izdvojiti da sadrži omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju krvni sistem. Uz to odličan je izvor niacina, odnosno vitamina B3 koji snižava nivo lošeg holesterola. Konzumacija bakalara dovodi i do smanjenog rizika od nastanka karcinoma debelog creva.

Posebno treba istaći to što je prepun vitamina D koji je neophodan za rast i razvoj svakog deteta.

Značaj vitamina D za rast i razvoj dece

Vitamin D osigurava dovoljne količine kalcijuma i fosfora koji jačaju kosti i zube. Ukoliko ste mislili da je mleko jedini izvor kalcijuma- grešite. Pored jačanja kostiju i zuba vitamin D deluje kao hormon koji pomaže rad imunog sistema.

Kalcijum iz vitamina D je veoma važan jer pospešuje i rad srca, mišića i živaca. Kod dece je značajan i zbog toga što poboljšava regeneraciju kože. Na kraju, ali ne i najmanje važno vitamin D pomaže i u borbi protiv bakterija.

By: TV Exposed