Ritual koji otvara vrata sreće (Dalaj Lama)

Pretpostavimo da veliki broj nas dan otpočinje na sličan način. Zazvoni alarm, isključimo ga, i trudimo se da nas miris prve kafe razbudi, ili nešto slično. Zar ne? Postoje bolji načini da se započne svaki novi dan. Umesto loših misli i negativnih strana, hajde da jutro počnemo sa zahvanolšću, lepim mislima i ljubavi. Bilo bi ...

Ritual koji otvara vrata sreće (Dalaj Lama)

Pretpostavimo da veliki broj nas dan otpočinje na sličan način.

Zazvoni alarm, isključimo ga, i trudimo se da nas miris prve kafe razbudi, ili nešto slično. Zar ne? Postoje bolji načini da se započne svaki novi dan.

Umesto loših misli i negativnih strana, hajde da jutro počnemo sa zahvanolšću, lepim mislima i ljubavi. Bilo bi sjajno kada bi iz dana u dan postajali sve ljubazniji i saosećajniji, da nam dani kreću smireno i veselo.

Upravo to prema Dalaj Lami svako može i treba da učini. Po njegovim savetima svako jutro treba da počne isto - meditacijom.

"Svakog dana, u zoru, razmišljajte o tome koliko ste srećni što ste se probudili, zato što imate najvredniju stvar na ovoj Zemlji - ljudski život. Recite sebi: "Koristiću svu svoju energiju za rast i razvoj, za otvaranje svog srca drugim ljudima; kako bih postigao prosvetljenje u korist svih. Moje misli će biti vedre i ljubazne, neću osuđivati ili kritikovati, ljutiti se ili loše razmišljati o nekome. Moj cilj je da učinim sve što je u mogućnosti da koristim dobru energiju. I uspeću", reči su Dalaj Lame.

Evo i 6 potrebnih koraka za uspešnu meditaciju prema njegovim savetima:

1. Zauzmite udoban položaj.

Ne postoje ograničenja. Sedite na stolicu, legnite na jastuk ili tepih. Kako god vam najviše odgovara.

2. Opustite svoje telo

Opustite sve mišiće u vašem telu, oslobodite se napetosti. Pokušajte da osetite sebe. Dišite.

3. Usredsredite se na disanje

Obratite pažnju na to kako udišete i izdišete. Ne treba ništa da menjate i radite namerno samo posmatrajte dah i način na koji dišete. Ne razmišljajte o vremenu, načinu na koji ste udahnuli i izdahnuli. Dišite prirodno kao i uvek.

4. S vremena na vreme misli će vam lutati. Ne brinite.

Koliko god pokušavali da izvučete maksimum iz daha, vaše misli će i dalje ponekad lutati. To je normalno, prirodno, ne brinite. Prihvatite da se to događa i vratite se dahu.

5. Nastavite disati još nekoliko minuta

Samo se fokusirajte na dah, ništa dodatno ne treba da radite.

6. Budite potpuno opušteni do kraja meditacije

Ukoliko se tokom disanja negde pojavila napetost- oslobodite je se. Završite meditaciju opušteni i smireni.

By: TV Exposed