Dobra vest - Oxfordska vakcina okreće razvoj antitela i belih krvnih zrnaca

Dobre vesti. Vakcina nazvana AZD1222, koju su zajedno razvili AstraZeneka i naučnici sa britanskog Univerziteta u Oxfordu je pokazala imuni odgovor u klikničkim ispitivanjima. Nakon završene prve faze ispitivanja, u kojoj je učestvovalo 1077 osoba, potvrđeno je da su injekcije dovele do razvoja antitela i belih krvnih zrnaca koje se uspešno bore protiv zarazne bolesti ...

Dobra vest - Oxfordska vakcina okreće razvoj antitela i belih krvnih zrnaca

Dobre vesti. Vakcina nazvana AZD1222, koju su zajedno razvili AstraZeneka i naučnici sa britanskog Univerziteta u Oxfordu je pokazala imuni odgovor u klikničkim ispitivanjima.

Nakon završene prve faze ispitivanja, u kojoj je učestvovalo 1077 osoba, potvrđeno je da su injekcije dovele do razvoja antitela i belih krvnih zrnaca koje se uspešno bore protiv zarazne bolesti Covid19.

Vakcina AZD1222 nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, prenosi Rojters. Kod pojedinih osoba vakcina je izazvala manje nuspojave. Nuspojave se mogu smanjiti uzimanjem paracetamola, prenosi agencija.

Da bi ova vakcina ušla u upotrebu pre kraja ove godine potrebno je da se ispune tri uslova. Prvo se mora potvrditi efikasnost vakcine u kasnim fazama ispitivanja. Nakon toga se moraju proizvesti dovoljne količine vakcine i brzo obezbediti odobrenje regulatornih tela radi njene hitne upotrebe.

Velika Britanija je već naručila 100 miliona doza ove vakcine.

By: TV Exposed