Maslačak - pomaže kod desetina tegoba

Maslačak je veoma korisna biljka za čaj, sokove, supe, variva, salate. Lekovit je i jestiv, a može se pronaći skoro svuda. Kao lekoviti delovi sabiru se list, cvet i koren maslačka. Maslačak pojačava lučenje žuči, poboljšava rad bubrega, čišćenje krvi. Lekovito svojstvo ima i kod lečenja reumatskih oboljenja, gihta, čireva i kožnih ekcema. Listovi sadrže ...

Maslačak - pomaže kod desetina tegoba

Maslačak je veoma korisna biljka za čaj, sokove, supe, variva, salate.

Lekovit je i jestiv, a može se pronaći skoro svuda. Kao lekoviti delovi sabiru se list, cvet i koren maslačka.

Maslačak pojačava lučenje žuči, poboljšava rad bubrega, čišćenje krvi. Lekovito svojstvo ima i kod lečenja reumatskih oboljenja, gihta, čireva i kožnih ekcema.

Listovi sadrže 16-18 posto vitamina C i oko 3 posto gvožđa - više nego recimo spanać. Pripremljeni u proleće, mladi listovi su zdrava i ukusna osvežavajuća salata. Mogu se kuvati i kao varivo.

Čaj od maslačka se preporučuje dijabetičarima. Preporuka je da svaki dan sažvaću 5 do 10 šupljih stabljika. Čaj je delotvoran u terapiji gihta, reume, malokrvnosti i neredovne menstruacije.

Korak i stabljika u sebi sadrže gorku materiju - taraxacin. Ona deluje diuretički, a može i da izazove smetnje u srčanom ritmu i dijareju. Vidljivi znaci trovanja nastupaju samo u slučaju konzumiranja biljke u velikim količinama. Mladi listo maslačka su potpuno bezopasni.

Čaj od maslačka

Pomaže u borbi protiv celulita i gojaznosti. Priprema se najčešće od suvog usitnjenog korena. Jedna kašika korena se stavi u 2 dl vode i kuva se na laganoj vatri par minuta. Procedi se nakon 15 minuta i pije tokom dana. Može se piti nezaslađeno, ili zaslađeno pravim medom.

Uz to, koren se može iseći na tanke komade, pa jesti sirov na hlebu, sa maslacem. Ipak, bolje ga je skuvati.

By: TV Exposed