Najbolje turske serije | TOP 10

Kada su se prije skoro deset godina pojavile na malim ekranima širem Balkana, malo tko je mogao pretpostaviti da će turske serije postati najgledaniji program duž regije. I dok su neki prve epizode počeli pratiti na svojim malim ekranima čim su se serije pojavile 2012. godine, neki su serije pratili preko interneta ili gledali reprize. ...

Najbolje turske serije | TOP 10

Kada su se prije skoro deset godina pojavile na malim ekranima širem Balkana, malo tko je mogao pretpostaviti da će turske serije postati najgledaniji program duž regije. I dok su neki prve epizode počeli pratiti na svojim malim ekranima čim su se serije pojavile 2012. godine, neki su serije pratili preko interneta ili gledali reprize.

S vremenom su svi gledatelji turskih serija počeli imati svoje omiljene glumice i glumce, pa su serije koje će gledati birali upravo prema tom kriteriju, provjeravajući prvo gdje glume njihovi najdraži glumci. I onda isto kao što je slučaj s recimo holivudskim serijama i filmovima, tako je domaća publika počela pratiti i privatne živote glumaca. Posebno je zanimljivo, recimo, kada se sazna da su se glumci zaljubili na setu, da su se rastali zbog nove ljubavi koja se rodila na snimanju serije i sl. pa onda sapunica s malih ekrana prelazi u stvarne živote.

A koje su to turske serije koje treba pogledati, koje s godinama ne gube na popularnosti, koje su neprolazne i gledateljima će uvijek biti zanimljive? I dok je turskih serija u zadnje vrijeme jako puno, toliko da su prošle godine u novu sezonu s emitiranjem krenule čak 92, one koje su se s velikim iščekivanjem gledale na malim ekranima, posebno se pamte.

10. Kako vrijeme prolazi (2010)

Serija s povijesnom tematikom tijekom nekoliko je sezona pratila život Alija, Džemile, Karolin, Berin i Ajlin... Epitet najgledanije turske drame zavrijedila je činjenicom da je oborila sve dosadašnje rekorde gledanosti u svim zemljama u kojima je emitovana. Zahvaljujući uspjehu ove, ali i ostalih serijskih izdanja koje potpisuju za proteklu sezonu, vlasnik TIMS produkcije, Timur Savci ostvario je neto zaradu od 1,85 miliona američkih dolara, što je njegovoj kući donijelo status najuspješnije produkcijske kuće u Turskoj za proteklu sezonu.

9. Izgubljena čast (2010)

Glavne uloge pripale su glumcima Beren Saat i Enginu Akyüreku. Prelijepoj Fatmagul život se okrene naopako kad je bogati i razuzdani mladići višestruko siluju. Odgojena u malom turističkom mjestu Češme u zapadnoj Turskoj, Fatmagul ne nailazi na podršku okoline, a dodatan udarac zadaje joj njen ogorčeni zaručnik Mustafa koji je zbog izgubljene časti ostavlja. Fatmagul je prisiljena udati se za Kerima, inače skromnog mladića koji se pod utjecajem alkohola pridružio Jašaranima i Vularu u Fatmagulinoj tragičnoj noći.

8. Kad lišće pada (2006)

Gospodin Ali Riza čitav je život posvećen usađivanju dobrih ideja i čvrstog morala svojoj djeci. Kada se njegova kći Necla upiše na fakultet u Istanbulu, čitava se obitelj odluči preseliti u taj veliki grad. Gospodin Ali Rıza smatra da se Istanbul, u kojemu je rođen i odrastao, mnogo promijenio. Starija je kći Fikret tužna, jer je iza sebe ostavila veliku ljubav. Necla, Leyla i mala Ayşe uzbuđene su što će živjeti u Istanbulu, dok je majka obitelji Hayriye zabrinuta.

7. Ljubav i kazna (2010)

Radnja je smještena u Istanbulu, Bodrumu, te istočnoj turskoj pokrajini Van. Serija prati priču Savaša i Jasemin; i dok je on obrazovan mladić koji mora naslijediti očeve mutne poslove u pokrajini Van na istoku Turske, a želio je drugačiji život, Jasemin je uzorna djevojka koja radi u marketinškoj agenciji te netom prije vjenčanja zaručnika uhvati u krevetu s najboljom prijateljicom. Ljuta na sve, odlazi u Bodrum gdje sreće Savaša s kojim provodi strastvenu noć. Priča bi tu stala da se Savaš ne mora oženiti, a Jasemin nije ostala trudna...

6. Djevojka imena Feriha (2011)

Još jedna od serija na listi onih koje svakako trebate pogledati jest Djevojka imena Feriha. Radnja serije smještena je u Istanbulu gdje u luksuznoj četvrti s ocem domarom i majkom spremačicom živi Feriha čiji život prolazi sanjajući o životima kakve vode stanari zgrade u kojoj ona stanuje u podrumu. Kada se na fakultetu zaljubi u popularnoga plejboja Emira, sve se promijeni. Glumac Cagataj Ulusoj ovom je serijom stekao veliku popularnost, a i druga glumačka imena seriji su zagarantirala uspjeh.

5. Asi (2007)

U Turskoj prikazana 2007. godine, serija Asi koja donosi epsku ljubavnu priču dvoje mladih i ponosnih ljudi koje u ostvarenju zajedničke sreće priječe utezi prošlosti. Osim uspjeha u Turskoj, serija je u zemljama Bliskoga Istoka postigla nezapamćen uspjeh. Radnja smještena u Antiohiji, čarobnom i tajanstvenom gradu smještenom na obalama Sredozemnoga mora, kao i izvrsna glazba te kadrovi samo su jedni od razloga zašto ovu seriju zasigurno morate pogledati.

4. Nebo i zemlja (2011)

Nebo i zemlja poznata je turska serija koja prati život Kuzeja koji izlazi zatvora i saznaje se njegov brat Gunej zaručio s njegovom bivšom curom Džemre. Serija je još jedna na listi onih koja je svojom tematikom privukla pozornost mladih i starih, muškaraca i žena. Poznati turski glumac i miljenik žena Kivanč Tatlitug ovom je serij stekao posebnu slavu.

3. Veličanstveno stoljeće / Sulejman veličanstveni (2011)

Serija Sulejman Veličanstveni veliki je projekt najveće turske produkcijske kuće TIMS. Tijekom četiri sezone i 139 epizoda serija prati dolazak na prijestolje, uspon, život i smrt jednoga od najmoćnijih osmanskih sultana, Sulejmana Veličanstvenoga. Izrada filmskoga seta (osmanske palače) primjer je jednoga od najskupljih setova u povijesti turske filmske produkcije. Kontroverze oko glumice koja je utjelovila Hurem (Merjem Uzeli) i njezina napuštanja seta danima su bile glavne teme na svim naslovnicama.

2. 1001 noć (2007)

Prva turska serija koja se počela emitirati na malim ekranima na Balkanu bila je 1001 noć, a popularni Onur i Šeherazada (Halit Ergenč i Berguzar Korel) posjetili su u nekoliko navrata Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Serija prati život Šeherazade koja za spašavanje sina Kana pristaje na nemoralnu ponudu svoga šefa Onura. Tri je sezone serija prikovala gledatelje za male ekrane, a činjenica da su se Halit i Berguzar (Onur i Šeherezada) na setu zaljubili te kasnije i oženili i da danas imaju dvoje djece, pomogla je da serija nekoliko mjeseci bude glavna tema rasprava i u Turskoj, ali i po cijelome svijetu.

1. Ezel (2009)

Ezel je turska serija koja je osvojila srca i žena, ali i muškaraca, za koje se pretpostavlja da manje prate turske sapunice. Radnja serije prati život Omera koji postaje Ezel. Popularni turski glumci poput Kenana Imirzalioglua (Ezel) i Cansu Dere (Ejšan) ovom su si serijom osigurali veliku slavu i popularnost, a serija, čiji se citate i muziku i dan-danas vrlo često sreće u turskoj kulturi, zauzela je na našoj ljestvici prvo mjesto.