Otkud 4 S u turskoj seriji o 11. veku? Evo odgovora

Danas je izašla prva video najava serije o sultanu Alparslanu. Serija Alparslan: Uyanis Buyuk Selcuklu predstavlja drugu sezonu veoma popularne istorijske serije Uyanis Buyuk Selcuku.

Otkud 4 S u turskoj seriji o 11. veku? Evo odgovora

Foto Credits: Screenshot Youtube / Uyanis Buyuk Selcuklu

Radnja serije Alparslan: Buyuk Selcuklu smeštena je u 11. vek. Sultan Alparslan je vodio velike bitke sa Vizantijcima. Upravo je jedna od scena borbe Alparslanove vojske i Vizantijaca prikazana u video najavi serije. Scena zaista izgleda sjajno, a jedan detalj je mnogima privukao pažnju. U pitanju su zastave koje vizantijska vojska nosi u ovoj borbi. U pitanju je zastava sa 4 ćirilična slova S koja neodoljivo podseća na zvaničan logo fudbalskog saveza Srbije. Podseća zato što većinski i jeste. Veza postoji i ona je jasna. U pitanju je grb obnovljene Vizantije.

Grb obnovljene Vizantije je sadržao zlatni (Or) grčki krst koji na četiri (Quarter) dela seče crveno (Gules) polje, dok se u svakom od njih nalazi zlatno (Or) grčko slovo S odnosno S (koja izgledaju kao ćirilično C), okrenuto ka spolja. Pojava 4S vezuje se za Mihajla koji je mesto latinskih okruženih grčkih krstova postavio slova S. Smatra se da su ona u startu označavala samo početno slovo reči Srbija odnosno termina Srpsko carstvo (iako se veruje da je ovaj termin kasnijeg porekla), a da su 4S tek posle dobila značenje koje im se danas pridaje. Smatra se da 4S označavaju moto Samo Sloga Srbina Spasava a neki tumače i kao Paleologa odnosno moto Vizantije: Car Careva Caruje Carevima (tu se misli se na Isusa Hrista).

Ipak strogo istorijski gledano, pojavljivanje ovog grba u to doba u kojem se radnja serije dešava nije opravdano. Mihajlo VIII Paleolog za koga se vezuje 4S rođen je 1224. a preminuo 1282. godine. Sultan Alparslan za kog je vezana radnja serije Alparslan: Buyuk Selcuku je živeo od 1029. do 1072. godine.

Sledi pomenuta video najava:

NOVO -  Turska serija Sadakatsiz / Neveran ruši rekorde! 

 By: Milt-TV Exposed