Počeo mjesec ramazan

Za milijune muslimana diljem svijeta sinoć je prvim mrakom otpočeo mjesec ramazana, najvažniji mjesec u godini koji označava početak posta pred veliki blagdan – Ramazanski bajram- Za muslimane ramazan je mjesec u kojem su prvi ajeti (stihovi) Kur’ana, svete knjige islama, objavljeni poslaniku Muhammedu prije više od 1.400 godina. Tokom tog mjeseca muslimani se odriču ...

Počeo mjesec ramazan

Za milijune muslimana diljem svijeta sinoć je prvim mrakom otpočeo mjesec ramazana, najvažniji mjesec u godini koji označava početak posta pred veliki blagdan - Ramazanski bajram-

Za muslimane ramazan je mjesec u kojem su prvi ajeti (stihovi) Kur'ana, svete knjige islama, objavljeni poslaniku Muhammedu prije više od 1.400 godina. Tokom tog mjeseca muslimani se odriču jela i pića od zore do zalaska Sunca, dok svoje misli pokušavaju što više usmjeriti prema Bogu.

Post ima za cilj da vjernike približi Bogu i podsjeti ih na patnje onih koji su imali manje sreće u životu. S medicinskog stanovišta, post ima blagotvoran učinak i na sam organizam postača.

Ramazanski post jedan je od pet stubova islama, zajedno s muslimanskim svjedočenjem vjere, dnevnim molitvama, zekatom (godišnjim izdvajanjem iz imetka) i odlaskom na hadž u Meku.

Ovogodišnji ramazan poseban je ako su se uzme u obzir činjenica da su razne bogomolje, pa tako i džamije, diljem svijeta zatvorene zbog pošasti koronavirusa.

By: TV Exposed