Bosfor promijenio boju

U moru loših informacija koje nam iz svih dijelova svijeta stižu oko širenja pošasti koronavirusa, danas su turski mediji prenijeli jednu drugačiji. Naime, poznati bosporski tjesnac koji dijeli Istanbul na europski i azijski dio, a u kojemu se takoreći spajaju Crno i Mramorno more, promijenio je boju… Stručnjaci kažu da su naleti sjeveroistočnoga vjetra (tur. ...

Bosfor promijenio boju

U moru loših informacija koje nam iz svih dijelova svijeta stižu oko širenja pošasti koronavirusa, danas su turski mediji prenijeli jednu drugačiji. Naime, poznati bosporski tjesnac koji dijeli Istanbul na europski i azijski dio, a u kojemu se takoreći spajaju Crno i Mramorno more, promijenio je boju...

Stručnjaci kažu da su naleti sjeveroistočnoga vjetra (tur. poyraz) odnosno bure uzrok ove čudne promjene boje Bosfora koji je poprimio nijansu tirkizne. Bura, naime, u Istanbulu puše neprekidno već tri dana.

I dok se nekim ljudima sviđa ova promjena boje, kod nekih izaziva strah, međutim stručnjaci kažu kako nema mjesta panici. Nekoliko je faktora o kojima utječe promjena boje, kao što su to npr. sastav vode te postotci živih i neživih organizama u istoj, ali i trenutna situacija atmosfere.

Bura koja tri dana puše prilično snažno s Crnoga mora donijela je u Bospor planktone čije veće nakupine na površini mora stvaraju tirkiznu boju. Riječ je dakle o normalnome prirodnome procesu.

By: TV Exposed