Turska obilježila Praznik nacionalnoga suvereniteta i Praznik djeteta

U četvrtak prije dva dana Turska se prisjetila prve velike Narodne skupština Republike Turske koje se dogodilo 23.4.1920. godine. Atatürk je četiri godine kasnije, 23. 4. 1924. odluči da se taj datum slavi kao državni praznik da bi pet godina kasnije taj dan poklonio svoj djeci tako da se isti praznik od toga dana svake ...

Turska obilježila Praznik nacionalnoga suvereniteta i Praznik djeteta

U četvrtak prije dva dana Turska se prisjetila prve velike Narodne skupština Republike Turske koje se dogodilo 23.4.1920. godine.

Atatürk je četiri godine kasnije, 23. 4. 1924. odluči da se taj datum slavi kao državni praznik da bi pet godina kasnije taj dan poklonio svoj djeci tako da se isti praznik od toga dana svake godine slavi i kao Praznik djeteta.

Sljedeći se prvenac zbio 1979. godine kada je povodom praznika što ga do toga datuma bilo slavilo šest zemalja, Turska ugostila djecu iz preko četrdeset stranih država. Turska je prva država na svijetu koja je svojoj djeci darovala praznik.

Činjenica je da 23. travnja, Praznik nacionalnoga suvereniteta i Praznik djeteta, koji se svake godine raznovrsnim događajima obilježava u domovini te u predstavništvima u inozemstvu, u svim ustanovama, školama i domovima, a kojim se neminovno potvrđuje turska neovisnost, u srcu turskoga naroda predstavlja konačni izričaj narodnoga jedinstva.

Ove je godine proslava bila ograničena na boravak u kućama zbog pošasti koronavirusa. Vlasti su se bojale da će ljudi izaći na ulice više nego što bi trebali tako je u četvrtak, petak, subota i nedjelja u Turskoj proglašena zabrana izlaska na ulice. Ipak, praznik se proslavio simbolično tako da je narod na balkonima u 21 sat pjevao tursku himnu, "Marš neovisnosti".

By: TV Exposed