Zašto su turske serije postale popularne u svijetu?

Turski antropolog Tajfun Atay bavi se proučavanjem turskih televiizjskih serija, popularnih sapunica te razlozima njihove popularnosti, za koju vjeruje da se krije u “orijentalističkome” pogledu koji se nalazi u njihovome temelju. I dok velik broj turskih serija zbog loše gledanosti mora završiti s prikazivanjem, te iste serije stječu nevjerojatnu popularnost na balkanskome, sjevernoafričkome, američkome, ali ...

Zašto su turske serije postale popularne u svijetu?

Turski antropolog Tajfun Atay bavi se proučavanjem turskih televiizjskih serija, popularnih sapunica te razlozima njihove popularnosti, za koju vjeruje da se krije u "orijentalističkome" pogledu koji se nalazi u njihovome temelju.

I dok velik broj turskih serija zbog loše gledanosti mora završiti s prikazivanjem, te iste serije stječu nevjerojatnu popularnost na balkanskome, sjevernoafričkome, američkome, ali i latinoameričkome tržištu. Posebno je začudila činjenica da su turske serije došle u države južne Amerike, kolijevku i začetnicu žanra sapunica.

Prvo su postale popularne na Srednjem Istoku

Prof. dr. Tajfun Ataj koji je pročelnik Odsjeka za socilogiju Fakulteta za ljudske znanosti Sveučilišta Okan govori kako su serije prvo popularizirane na Srednjemu Istoku, ali ističe i činjenicu da je fenomen televizijskih sapunica koji kreće u 90-im godinama prilično uznapredovo u počecima 2000-ih.

"Prvo mjesto gdje su turske serije postale prilično popularne bio je Srednji Istok, tj .arapske države. Sve je počelo serijom Gumuš (prikazivala se od 2005. do 2007. u Turskoj), a nastavilo sa serijom Ihlamur Altinda (Pod limunovim drvetom). Na jedan vrlo je čudan način fenomen turskih televizijskih serija kasnije obuzeo srednjosmorske države, Balkan i Grčku. Naravno, činjenica da su serija postale popularne i u Grčkoj bila je posebno začuđujuća, isto kao i o područjima s kurdskim stanovništvom, u sjevernom Iraku i Pakistanu. Odlazak na druge kontinente, pogotovo u Južnu Ameriku, priličan je uspjeh ako se zna da sapunice dolaze odande."

U 2000-im godinama postale su profesionalnije

"Turske serije počinju nastajati 90-ih godina, ali iz aspekta režije, scenarija, produkcije i glume, može se reći da su u 2000-im godinama postale profesionalnije. Pogotovo je zanimljiv fenomen prilagodbe televizijskih sapunica koje su nastale u Latinskoj Americi, na arapski svijet, u jednome muslimanskome društvu. Sapunice svakako treba promatrati kao izvoz, kulturni izvoz, za koji se može reći da se obraća arapskim ženama, pogotovo govoreći o tematici slobodne žene koja se opire običajima."

Svakako da su turske serije ugrozile opstanak domaćih televizijskih programa, pogtovo ako se uzme u obzir da su, recimo u Pakistanu, domaće serije imale gledanost oko 4%, a Sulejman Veličanstveni preko 10%.

"Iako je riječ o povijesnoj tematici, kalup je isti: intrige, odnosi među ljudima, odnos između muškarca i žene, ljubav, strast, osveta i slično. Ta je tematika okosnica svih ružičastih serija te je cilj ne ići u točke krajnosti, već radnju vrtiti oko gore navedenoga. Riječ je o klišeiziranome modelu. A kada u sve navedeno dodate nešto orijentalno, što je oduvijek strano zapadnome svijetu, serije će biti zanimljive i u Latinskoj Americi."

Kao primjer toga, navodi se da je serija Veličanstveno stoljeće prevedena u Iraku kao "Sultanove žene", a u Čileu samo kao "Sultan" jer cilj gledatelje privući stvarajući orijentalnu fantaziju...

Bilo kako bilo, nove epizode turskih serija i dalje su popularne širom svijeta, a činjenica da se nova epizoda više ne mora čekati na televiziji, već epizode možemo gledati i putem interenta, s prijevodom nekoliko dana nakon prikazivanja u Turskoj, samo olakšava da ostanemo korak uz korak s omiljenim turskim glumcima.

By: TV Exposed