Lečenje koronavirusa – Vakcine / lekovi u pripremi za Covid-19

Epidemija koronavirusa je nastala u kineskom gradu Vuhan. Koronavirus je dobio ime Covid-19 i vrlo brzo se proširio u druge zemlje, ugrožavajući hiljade života. Pandemija je izazvala reakciju i izazvala potrebu za razvoj vakcine. Reagovale su kompanije biotehničke industrije, farmaceutske kompanije, kao i istraživačke organizacije, poput Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD. Za lekom, odnosno ...

Lečenje koronavirusa – Vakcine / lekovi u pripremi za Covid-19

Epidemija koronavirusa je nastala u kineskom gradu Vuhan. Koronavirus je dobio ime Covid-19 i vrlo brzo se proširio u druge zemlje, ugrožavajući hiljade života.

Pandemija je izazvala reakciju i izazvala potrebu za razvoj vakcine. Reagovale su kompanije biotehničke industrije, farmaceutske kompanije, kao i istraživačke organizacije, poput Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD. Za lekom, odnosno vakcinom tragaju gotovi svi naučnici sveta koji se bliže bave virusima i zaštitom zdravlja.

Očekuje se da prva vakcina za virus Covid-19 u Kini biti spremna za klinička istraživanja do kraja aprila, rekao je Ksu Nanping, kineski potpredsednik nauke i tehnologije.

Klinička ispitivanja vakcine za korona virus kreću u toku aprila. Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije su primetili da je Gildeov remdesivir pokazao efikasnost u lečenju koronavirusa.

Favilavir predstavlja prvi odobren lek za lečenje koronavirusa u Kini.

Nacionalna uprava za medicinske proizvode u Kini odobrila je upotrebu Favilavira, antivirusnog leka, kao leka za koronavirus. Lek je, kako se izveštava, pokazao efikasnost u lečenju bolesti sa minimalnim nuspojavama u kliničkom ispitivanju u kome je učestvovalo 70 pacijenata.

Kliničko ispitivanje se sprovodi u gradu Šenžen, provinciji Guangdong.

Evo liste glavnih lekova za koronavirus koje farmaceutske kompanije širom sveta razvijaju:

Očekuje se da neki od ovih lekova budu vakcina za lečenje zaraze ovim virusom.

Intranazalna vakcina Covid-19 razvija američka biofarmaceutska kompanija sa sedištem u Americi, Altimmune. U narednom periodu očekuju se testiranja na životinjama.

NO-4800 kompanije Inovio Pharmaceuticals i Pekinška biotehnologija Advaccine

Inovio Pharmaceuticals sarađivao je sa Pekinškom biotehnološkom kompanijom Advaccine kako bi unapredio razvoj bivše vakcine, INO-4800, kao nove koronavirusne vakcine. Kompanija je započela predklinička ispitivanja za proizvodnju kliničkih proizvoda. Razvoj vakcine je podržan donacijom od 9 miliona dolara od Koalicije za inovacije spremnosti za epidemiju (CEPI).

NP-120 (Ifenprodil) kompanije Algernon Pharmaceuticals

Algernon Pharmaceuticals je objavio da istražuje svoj NP-120 (Ifenprodil) kao potencijalni tretman Covid-19. Ifenprodil je antagonist recepta za glutamat receptora N-metil-d-aspartata (NDMA) koji se prodaje pod robnom markom Cerocal. Pokazala je efikasnost u poboljšanju preživljavanja kod miševa zaraženih H5N1.

APN01 Univerziteta Britanske Kolumbije i APEIRON Biologics

Lek je razvila kompanija APEIRON Biologics pod nazivom APN0. Testira se u Kini u pilot fazi za lečenje Covid-19. APN01 se zasniva na istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu Britanska Kolumbija za lečenje SARS-a. Istraživanje je otkrilo da je ACE2 protein glavni receptor za SARS virus. Podaci iz ispitivanja će se koristiti kako bi se utvrdilo da li je potrebno sprovesti dodatna klinička ispitivanja na većem broju pacijenata.

MRNA-1273 vakcina razvijena od strane Modernog istraživačkog centra za vakcine

Prve bočice sa vakcinom proizvedene su u fabrici za proizvodnju moderne Masačusetsa i poslate su NIAID-u za prvo kliničko ispitivanje, koje bi trebalo da počne u aprilu.

Vakcina protiv ptičjeg koronavirusa i protiv infektivnog bronhitisa (IBV) od MIGAL Research Institututa

Istraživački institut MIGAL iz Izraela objavio je da je vakcina protiv zaraznog bronhitisa (IBV) razvijena za lečenje ptičjeg koronavirusa modifikovana za lečenje Covid-19. Vakcina je pokazala efikasnost u pretkliničkim ispitivanjima koja je sproveo Institut Volcani. Vakcina protiv IBV razvijena je nakon četiri godine istraživanja i ima veliku genetsku sličnost sa ljudskim koronavirusom. Institut je genetski modifikovao vakcinu za lečenje Covid-19 i biće dostupan u oralnom obliku.

Anti-SARS-CoV-2

Farmaceutska kompanija Takeda objavila je da planira razviti terapiju protiv koronavirusa u plazmi. Anti-SARS-CoV-2 poliklonalna hiperimunska globulinska terapija (H-IG) biće dizajnirana za lečenje pacijenata visokog rizika.

Koronavirusni lekovi sa Univerziteta Columbia

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija dodelili su Grant Jack fondaciji iznos od 2,1 milion dolara za razvoj koronavirusnog lijeka. Četiri različita tima na univerzitetu usvojiće različite pristupe razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Institut za serum u Indiji

Institut za serum u Indiji (SII) sarađuje sa Codagenik-om, biofarmaceutskom kompanijom sa sedištem u SAD, kako bi razvio lek za koronavirus koristeći soj vakcine sličan originalnom virusu. Vakcina je trenutno u fazi pretkliničkog testiranja, dok se očekuje da će ispitivanja na ljudima početi sledećih šest meseci. Očekuje se da će SII vakcinu na tržište lansirati početkom 2022. godine.

Lekovi protiv HIV za lečenje koronavirusom

Inhibitor HIV proteaze, lopinavir proučava se zajedno sa ritonavirom za lečenje MERS i SARS koronavirusima. Ponovljeni lek je već odobren za lečenje HIV infekcije pod trgovačkim imenom Kaletra®. Kombinacija je navedena na SZO listi esencijalnih lekova. Smatra se da lopinavir deluje na unutarćelijske procese replikacije koronavirusa i pokazuje smanjenu smrtnost u modelu MERS koji nisu primati čoveka (NHP). Lopinavir / ritonavir u kombinaciji sa ribavirinom pokazao je smanjenu stopu smrtnosti i blaži tok bolesti tokom otvorenog kliničkog ispitivanja kod pacijenata koji su izbijali SARS 2003. godine.

Lista kompanija koje se bave ovom problematikom je znatno veća.Kao što se može videti iz priloženog, sve svetske kompanije iz oblasti biotehnike i farmacije su uzele učešće u pronalaženju vakcine za Covid-19. Ostaje da se vidi koja vakcina će biti najuspešnija za suzbijanju ovog ni malo naivnog virusa.

Tekst preuzet sa portala ClinicalTrialsArena