Sistem IVI donosi Android 10 u električne automobile

Upravljanje i putovanje električnim automobilima bi mogli da dobiju potpuno novi doživljaj. Glavni „krivac“ za to je sistem pod nazivom IVI koji je zasnovan na Google Android Automotive platformi.

Sistem IVI donosi Android 10 u električne automobile

Foto Credits: Promo / LG

Kompanija LG razvija najnoviju generaciju Sistema za informisanje i zabavu u vozilu, poznatu pod nazivom IVI. Nova generacija ovog sistema će svoj debi imati u novom modelu Reno Megana, pod oznakom E-Tech Electric 2022. U pitanju je automobil projektovan da sa jednim punjenjem pređe oko 300 kilometara.

IVI sistem je baziran na Google Android Automotive platformi. Predstavlja prvi program koji je LG razvio koristeći SAFe (Scaled Agile Framework) koji čini skup principa i procesa koji pomažu za brže razvijanje i isporuku visokokvalitetnih usloga i proizvoda putem agilne metodologije. Softver radi potpuno nezavisno od „hardvera“ automobila u kojem se koristi, sve sa ciljem da obezbedi veliki broj funkcija koje služe za poboljšavanje udobnosti, kao što je između ostalog daljinska provera statusa punjenja baterije vozila.

Ovaj savremeni sistem je zasnovan na Andriod platformi i predstavlja prvi sistem koji je dobio sertifikat od GAS-a (Goole Automovite Servisa). Pomoću njega je omogućen lak pristup raznim Google aplikacijama kao što su Google Play, Google Maps i Google Assistant. Svemu se brzo i jednostavno pristupa preko CID-a (Centralnog informativnog displeja).

Kada je reč o Reno Meganu E-Tech (2022), njegova komanda tabla se sastoji od dva displeja. Ispred vozača je veliki ekran od 12.3 inča rezolucije 1.920x720 piksela. On se proširuje dodatnim ekranom koji može biti veličine 12 ili 9 inča. Taj displej je osetljiv na dodir i namenjen je za zabavu i mnoge informacije. Ukoliko je drugi ekran veličine 12 inča, njegova rezolucija iznosi 1.250x1.652 piksela. Ukoliko je u pitanju manji, onaj od 9 inča, njegova rezolucija je 1280x834 piksela.

 By: Milt-TV Exposed