Zašto i kada dekantiramo vino - evo odgovora

Verovatno u vašem domu stoji neka flaša vina već duži vremenski period, a niste sigurni da li, kada i kako je treba iskoristiti. Dekantiranje vina je sigurno nešto što će pomoći u takvoj situaciji. Dekantiranje je proces odvajanja bistrog vina od taloga. Ono je posebno korisno kada vino stoji duži vremenski period i u njemu ...

Zašto i kada dekantiramo vino - evo odgovora

Verovatno u vašem domu stoji neka flaša vina već duži vremenski period, a niste sigurni da li, kada i kako je treba iskoristiti. Dekantiranje vina je sigurno nešto što će pomoći u takvoj situaciji.

Dekantiranje je proces odvajanja bistrog vina od taloga. Ono je posebno korisno kada vino stoji duži vremenski period i u njemu se nahvata veća količina taloga. Razlog zašto dekantirate vino je taj da mu dozvolite da dođe u veći kontakt sa kiseonikom. Kiseonik tokom početnog kontakta sa vinom može biti veoma koristan, pojačavajući ukus vina i omekšavajući ga. Ne dozvolite nikome da vam kaže da možete dekantirati samo određene vrste vina. Istina je da se bilo koje vino, i belo i crveno, može dekantirati.

Dekantiranje je takođe odličan trik kako bi osigurali da se vino više dopadne svim vašim gostima. Kontakt vina sa vazduhom ga zaokružuje i čini njegov ukus čini prijatnijim. Uz to, ako imate lep dekanter, izgleda prilično lepo na stolu. Setite se da okusimo svojim očima onoliko koliko i nosom i jezicima. Da bi dekantirali vino, sipajte vino iz njegove boce u posudu za dekantiranje 15 do 20 minuta pre nego što ga želite servirati, i ostavite ga da stoji, a zatim poslužite.

U poslednje vreme na tržište je stiglo mnoštvo "hiperdekantnih" aeratora i naprava za proizvodnju vina koji tvrde da postižu još bolje rezultate od tradicionalnih metoda.

Nathan Mihrvold, autor modernističke kuhinje se čak zalaže za točenje vina u blender i njegovo mešanje sa ciljem da u njega ubaci još više vazduha. Renomirani sajt o vinu, VinePair, tj. njegovi urednici smatraju da klasična metoda najbolje funkcioniše, plus to je najelegantniji način serviranja vina.

By: TV Exposed