Da li su nam potrebne različite čaše za različita vina?

Ako ste nedavno bili u trgovini da biste kupili nove staklene čaše, definitivno ste naišli na ogromnu raznolikost stilova i oblika koje možete birati. Postoji čaša za svaku vrstu vina koji biste ikada poželeli da popijete – čaša specifična za Bordo, jedna za Pinot Noir, druga za Šardone i dalje. U stvari, izbori su toliko ...

Da li su nam potrebne različite čaše za različita vina?

Ako ste nedavno bili u trgovini da biste kupili nove staklene čaše, definitivno ste naišli na ogromnu raznolikost stilova i oblika koje možete birati.

Postoji čaša za svaku vrstu vina koji biste ikada poželeli da popijete - čaša specifična za Bordo, jedna za Pinot Noir, druga za Šardone i dalje. U stvari, izbori su toliko brojni da se verovatno pitate da li vam je potrebna čaša za svako vino koje pijete. Kratak i jednostavan odgovor je ne.

Iako će vas mnogi pokušati uveriti da ćete upotrebom određene vrste stakla za određenu vrstu vina poboljšati iskustvo pijenja, ipak se ne moramo složiti. Vino će imati jednako dobar ukus u čaši stvorenoj posebno za to vino kao i u najobičnijoj čaši. Vino je najvažnije, a ne čaša. Pa zašto postoji toliko različitih vrsta staklenog posuđa? Marketing.

1973. godine, Claus Riedel iz kompanije za izradu stakla Riedel tražio je način da proda više čaša za vino i smislio je nov način: seriju Riedel Sommelier.

Početni niz sastojao se od deset čaša različitog oblika za koje se smatralo da su idealno stakleno posuđe za određenu vrstu vina. Prema Riedelu, specifičan oblik čaše pomogao bi vinskom piću da pokupi svaku aromu vina, a taj oblik bi takođe usmerio vino u tačan deo usta koji bi vam omogućio da to vino najbolje probate. Nakon što je sitglo na tržište, prodaja je naglo skočila.

Novija istraživanja

Međutim, 2004. godine, članak u časopisu Gourmet Magazine objavio je da studije u glavnim istraživačkim centrima u Evropi i Sjedinjenim Državama sugerišu da su Riedeljeve tvrdnje naučno gledano potpune besmislice.

Prema Lindi Bartoshuk sa Univerziteta Iale, je izjavila "vašem mozgu nije stalo odakle vam dolazi ukus u ustima, a istraživači to znaju već trideset godina." Iako su sve Riedeline čaše možda lepe, vino sigurno ne degustirate jednostavno zato što koristite čašu Pinot Noir da biste pili Pinot Noir, umesto standardne čaše vina.

Dakle, da podvučemo crtu? Verujemo da su svakom domu potrebne samo dve čaše za vino: set za penušavo vino i komplet svenamenskih čaša koji su sjajni i za crveno i za belo. Sjane su i univerzalne čaše za vino.

Bez obzira na čaše koje odlučite da kupite, idealan izbor su one sa stalkom. Vinske čaše bez stalka imaju drugačiji izgled, ali čaša vina sa stabljikom idealna je za degustaciju i služenje vina. To je zato što stalak osigurava da vaša ruka ne mora dodirivati čašu čaše koja bi ugrijala vino. Takođe vam olakšava kovitlanje vina kada ga prvobitno okusite.

By: TV Exposed