Seagate kontruisao najbrži HDD na svetu - Mach.2 Exos 2x14

Kompanija Seagate razvila je novu tehnologiju koja će smanjiti razliku između brzina SSD uređaja i HDD diskova. Ova nova tehnologija nosi naziv Mach.2.

Seagate kontruisao najbrži HDD na svetu - Mach.2 Exos 2x14

Foto Credits: TechRadar

Mach.2 koristi dva aktuatora i dva HDD diska, koji rade istovremeno. Na taj način mogu da isporuče nivo performansi koji je sličan SATA SSD diskovima. To čini ovaj novi tip Seagate diska najbržim HDD na svetu!

Prvi hard disk sa Mach.2 tehnologijom je već u ponudi. U pitanju je disk kapaciteta 14 TB a nosi naziv Seagate Mach.2 Exos 2x14. Sastavljen je od dva HDD-a u 3.5-inčnom kućištu od kojih je svaki kapaciteta 7 TB. Kućište je ispunjeno helijumom. Ovaj HDD ima 256 MB cache i 7200RPM, korsiti single-port SAS 12 Gb/s interfejs. Uz pomoću njega postiže maksimalne brzine prenosa podataka od 524 MB/s. Prosečna latencija Mach.2 Exos 2x14 diska je 4.16 ms što ga čini sposobnim za izvršavanje 304/384 random IOPS za čitanje i upis podataka.

Izračunata je i potrošnja energije ovog novog diska. Pod optećenjem ona iznosi 13.5W što je za 12W od prosečne potrošnje današnjih HDD. Postoji opcija uključivanja tkzv. Power Balance, čime se potrošnja smanjuje na ispod 12W, ali to smanjuje i brzinu čitanja podataka za 50% i random brzine čitanja za 5 do 10%.

Ostaje da se vidi njegova cena u maloprodaji. Od nje će u najvećoj meri zavisiti da li će biti bolja kupovina i izbor u odnosu na SSD uređaje.

 By: Milt-TV Exposed