Studija otkriva da anti-parazitski lek može ubiti koronavirus za 48 sati?!

Istraživači sa Biomedicinskog instituta za istraživanje (BDI) sa Univerziteta Monash u Australiji otkrili su da bi anti-parazitski lek zvan Ivermectin mogao ubiti novi koronavirus, SARS-CoV-2, u roku od 48 sati u laboratorijskim uslovima. Univerzitet Monash, u savezu sa Institutom za infekcije i imunitet “Peter Doherti” (Institut Doherti), izvšrio je studiju ispitivanja. Ivermectin ima odobrenje američke ...

Studija otkriva da anti-parazitski lek može ubiti koronavirus za 48 sati?!

Istraživači sa Biomedicinskog instituta za istraživanje (BDI) sa Univerziteta Monash u Australiji otkrili su da bi anti-parazitski lek zvan Ivermectin mogao ubiti novi koronavirus, SARS-CoV-2, u roku od 48 sati u laboratorijskim uslovima.

Univerzitet Monash, u savezu sa Institutom za infekcije i imunitet "Peter Doherti" (Institut Doherti), izvšrio je studiju ispitivanja. Ivermectin ima odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) kao lek protiv parazita. In vitro, lek je pokazao aktivnost protiv različitih virusa, uključujući HIV, dengu, influencu i Zika virus.

Prema nalazima iz poslednje studije, jedna doza leka može da zaustavi rast SARS-CoV-2 u ćelijskoj kulturi u roku od dva dana.

Naučnica Instituta za istraživanje biomedicinske medicine Monash, dr Kilie Vagstaff, rekla je: "Otkrili smo da čak i jedna doza u suštini može ukloniti svu virusnu RNK za 48 sati. Čak i za 24 sata došlo do zaista značajnog smanjenja."

Mehanizam Ivermectina protiv koronavirusa još uvek nije poznat. Međutim, delovanje leka na druge viruse ukazuje da može da blokira SARS-CoV-2 da umanji sposobnost ćelija domaćina da ga uništi. Antiviral Research, časopis Elsevier, objavio je rezultate studije.

Potrebna su dodatna istraživanja i klinička ispitivanja na ljudima da bi se potvrdila bezbednost i efikasnost leka kao potencijalni lek za Covid-19.

U sledećoj fazi istraživanja naučnici nameravaju da utvrde tačnu dozu za ljude koja je potrebna da bi lek bio efikasan i bezbededan. Dr Vagstaff je dodala: „Ivermectin se veoma široko koristi i smatra se sigurnim lekom. Sada moramo da shvatimo da li će doza koju možete da koristite kod ljudi biti efikasna." - to je sledeći korak.

„U vremenima kada imamo globalnu pandemiju i ne postoji odobreno lečenje, kada bismo imali jedinjenje koje je već dostupno širom sveta, a koje bi moglo brže da pomogne ljudima. Realno će proći neko vreme dok vakcina bude široko dostupna. "

Izvor: pharmaceutical-technology.com

By: TV Exposed