Koje je pravo vreme za uzimanje suplementa?

Uzimanja vitamina i minerala je tu da ojačamo imunitet i popravimo zdravlje. Da bi delovali potrebno je uzimati ih u pravo doba dana, kada je apsorpcija najbolja. Neki od njih bolje deluju na prazan stomak, dok je druge potrebno uzimati isključivo uz hranu. Postoje kombinacije vitamina i minerala mogu da uspore apsorpciju, dok druge omogućavaju ...

Koje je pravo vreme za uzimanje suplementa?

Uzimanja vitamina i minerala je tu da ojačamo imunitet i popravimo zdravlje.

Da bi delovali potrebno je uzimati ih u pravo doba dana, kada je apsorpcija najbolja.

Neki od njih bolje deluju na prazan stomak, dok je druge potrebno uzimati isključivo uz hranu. Postoje kombinacije vitamina i minerala mogu da uspore apsorpciju, dok druge omogućavaju da na pravi način deluju u organizumu.

Suplemente ne treba uzimati na svoju ruku, već uvek uz konsultaciju sa stručnjacima i to nakon analiza koje će pokazati ukoliko postoji manjak

Vitamini koje treba uzimati ujutro

Na prazan želudac je najbojle uzimati vitamin B12, s vitaminom B1 barkon. B12 podstiče stvaranje energije i zbog toga najbolje deluje ujutro, na prazan želudac. Jutro je pravo vremei za uzimanje vitamina C, koji se može uzeti zajedno sa vitaminima B12, E i A. Dodatak gvožda se uzima ujutro, ali uz hranu, i važno je ne uzimati ga u kombinaciji sa vitaminom E, cinkom, kalcijumom i manganom.

Popodne se uzimaju zajedno sa hranom

Vitamini koje uzimate popodne obavezno uzimajte sa hranom. Preporuka je da se tada uzima cink i to u kombinaciji sa vitaminima A, C i B12. Ukoliko pijete cink, izbegavajte uzimanje vitamina B9, gvožda i bakra. U podne treba uzimati vitamin A, zajedno sa cinkom i vitaminima C i E.

Uveče

Tokom večere ili posle bi trebalo uzeti vitamin D. Najbolje u kombinaciji sa kalcijumom koji povećava njegovu apsorpciju. Odlična je i kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

Pre spavanja

Dva sata nakon večere uzimajte probiotike. Na taj način ćete poboljšati probavu. Pred spavanje je najbolje vreme i za uzimanje magnezijuma koji možete uzeti u kombinaciji sa vitaminom B6 i kalcijumom.

By: TV Exposed