Turske serije u 2022. godini - TV projekti ili internet serije?!

Na pomolu je pravi rat kada su u pitanju turske serije u ovoj godini. Sa jedne strane su serije TV kanala a sa druge serije digitalnih platformi.

Turske serije u 2022. godini - TV projekti ili internet serije?!

Foto Credits: Dizilah / Internet Haber

Turske televizijske serije su dugi niz godina bile neprikosnovene. Pre nekoliko godina u borbu za gledanost i publiku u toj zemlji umešala se Netflix digitalna platforma. Serija The Protector bila je zaista veliki hit i pokazala je da internet serije i te kako imaju svoju bazu gledalaca i u Turskoj.

Od tada je u velikoj meri otpočeo prodor digitalnih platformi i zvanično krenuo “rat” (doslovno rat samo bez oružja) izmedju televizijskih i internet serija. Uslovi za opstanak i rad na ova dva tipa serija su potpuno drugačiji. Turske ali i sve ostale serije digitalnih platformi su unapred pripremljene. Tačno se zna koliko će serija imati epizoda, glumcima se daje sigurnost a i mnogo veća zarada po snimljenoj epizodi. Ukoliko prva sezona serije ostvari zapažene rezultate, snimaće se druga, i tako dalje. Ako ne, nikom ništa, projekat je završen po unapred predvidjenom planu.

Turske serije koje se emituju na TV kanalima zavise od nekoliko stvari. Sudbina serija koje se emituju na televiziji najviše zavise od dva faktora, od rejtinga koji direktno utiče na zaradu od marketinga odnosno reklama i od prodaje projekta u inostranstvu.

U ovom ratu postoji i treća strana. Strana koja je možda čak i dobitnik ovog rata, a to su gledaoci. Veliki izbor serija različitog žanra, mogućnost da li ćete serije pratiti na netu ili na televiziji i još dosta toga ide u prilog svim zaljubljenicima u turske serije. Ipak, postavlja se veliko pitanje ko će na kraju ostati da radi u TV serijama ako svi superstarovi predju da rade na digitalnoj platformi. Prema najavama, sve je veći broj glumaca koji se odlučuje za digitalne platforme. Među njima su Engin Akyurek, Tuba Buyukustun (već radila na nekoliko Netflix projekata) a uskoro će im se pridružiti Can Yaman, a vrlo verovatno i Hande Ercel, Pinar Deniz i Elcin Sangu.

Tu se otvara opcija i za mladje glumce, koji tek nadolaze i koji bi dobili šansu da svoj glumački kvalitet pokažu na velikoj sceni. Televizijski projekti su ipak i dalje ispred serija digitalnih platformi pa bi vrlo lako u ovoj i narednim godinama mogli dobiti neke nove superstarove i sjajne glumce.

Odgovor na to i sva druga pitanja daće vreme. Vreme u kom se nadamo više neće biti problema sa koronavirusom koji ometa snimanja svih serija i filmova, bez obzira na žanr i to da li su u pitanju projekti digitalnih platformi ili TV serije…

NOVO - Stopirano snimanje turske serije Bir Zamanlar Cukurova / Čukurova

 By: Milt-TV Exposed