Anthony Hopkins - glumac, kompozitor, reditelj i filmski producent

Sir Philip Anthony Hopkins je velški glumac, reditelj i filmski producent. Manje je poznato da se on oprobao i kao kompozitor i to veoma uspešno. Rođen je 31. decembra 1937. godine u mestsu Margam, Port Talbot, Glamorgan, Vels. Hopkins trenutno živi u Malibuu u Kaliforniji. Tokom kasnih 1970-ih preselio se u SAD, da bi nastavio ...

Anthony Hopkins - glumac, kompozitor, reditelj i filmski producent

Sir Philip Anthony Hopkins je velški glumac, reditelj i filmski producent. Manje je poznato da se on oprobao i kao kompozitor i to veoma uspešno.

Rođen je 31. decembra 1937. godine u mestsu Margam, Port Talbot, Glamorgan, Vels.

Hopkins trenutno živi u Malibuu u Kaliforniji. Tokom kasnih 1970-ih preselio se u SAD, da bi nastavio filmsku karijeru, ali se vratio u London krajem 1980-ih. Međutim, odlučio je da se vrati u SAD usled uspešne karijere 90-ih godina. Zadržavši svoje britansko državljanstvo, 12. aprila 2000. godine postao je naturalizovani američki državljanin, a Hopkins je izjavio: „Imam dvojno državljanstvo; jednostavno se tako događa da živim u Americi“.

Anthony Hopkins u mlađim danima

Gluma

Hopkins je poznat po specifičnoj pripremi za uloge. U intervjuima je objašnjavao da je nakon što se obavezao na neki projekat, preko svojih tekstova prelazio onoliko puta koliko je potrebno (ponekad i više od 200), sve dok mu tekst ne zvuči prirodno, tako da on to može „raditi bez razmišljanja“.

Dozvoljavao je sebi pažljivu improvizaciju, što ga je ponekad dovelo u sukob s rediteljem filma jer je odstupao od scenarija. Hopkins je izjavio da nakon što je završio sa scenom, jednostavno odbacuje tekst i ulogu, ne primećujući ih kasnije.U tome se razlikovao od ostalih glujmaca, koji su se sećali teksta i uloga čak i godinama kasnije.

Glumio je u preko 50 filmova a posebno se izdajaju:

Noah, Thor, The Silence of the Lambs, Nixon, The Bounty, The Human Stain, Fracture, The Elephant man, Magic, The Mask of Zorro, The good father, The Lion in Winter, Howards end, Hannibal, Shadowlands, Instinct, Bobby, The Edge, Red dragon i drugi.

iz filma Thor: Ragnarok

Filmografija

2007. godine najavio je da će se privremeno povući sa TV ekrana kako bi obišao svet.

Pre svega toga, 1990. godine Hopkins je režirao film o svom velškom sunarodniku, pesniku Dilanu Thomasu, pod nazivom Dilan Thomas: Return Journei, što je bio njegov režiserski debi.

1995. godine režirao je Avgust, adaptaciju Čehovog dela "Ujka Vanja" u Velsu.

Njegov prvi scenario, eksperimentalna drama nazvana Slipstream, koju je takođe režirao, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Sundanceu 2007.

Godine 1997. Hopkins je pripovedao BBC-jevu prirodnu dokumentarnu seriju "Ubijanje za život" koja je pokazala predatorsko ponašanje u prirodi. Pričao je jednu od tri epizode pre nego što ga je zamenio Džon Šrapnel. Hopkins je obožavatelj BBC-jevog sitcoma Only Fools and Horses, a jednom je u jednom intervjuu napomenuo kako bi voleo da se pojavi u seriji. Pisac John Sullivan je video intervju, a s Hopkinsom na umu stvorio lik Dannija Driscoll-a, lokalnog negativca. Međutim, snimanje nove serije poklopilo se sa snimanjem filma "The Silence of the Lambs", zbog čega je Hopkins ipak nije glumio u popularnom sitcomu. Uloga je prešla na Roia Marsdena.

U oktobru 2015. Hopkins se pojavio kao Sir u BBC-jevoj produkciji filma The Dresser Ronalda Harvooda, zajedno sa Ian McKellen, Edvard Fok i Emili Vatson. Radnja je postavljena u londonskom pozorištu za vreme Blitz-a, gde se glumac-menadžer, Sir, priprema za svoju glavnu ulogu u filmu King Lear uz pomoć svog predanog stiliste, Normana.

Muzika

Komponovao je i valcer u izvedbi Andre Rieu orkestra. Poslušajte ovo sjajno umetničko delo.

https://www.youtube.com/watch?v=M57Fi19vcSI&list=RDUzlDttf1dkw&start_radio=1

Andre Rieu je 31. oktobra 2011. objavio album uključujući valcer koji je Hopkins komponovao 1964. godine, kada je imao 26 godina. Hopkins nikad nije čuo njegovu kompoziciju "I valcer se uključuje", pre nego što ga je premijerno izveo Rieu orkestar u Beču.

U januaru 2012. Hopkins je objavio album klasične muzike pod nazivom Composer, u izvedbi Simfonijskog orkestra Citi of Birmingham, a na CD-u objavljen preko britanske radio stanice Classic FM. Album se sastoji od devet njegovih originalnih djela i filmskih partitura, s jednim od dela pod nazivom "Margam" u znak predaje svom rodnom gradu u blizini Port Talbota u Velsu.

Nekad i sad

Filantropija

Hopkins je pružio svoju podršku različitim dobrotvornim organizacijama i apelima, posebno postajući predsednik Nacionalnog fonda Snovdonia Apel, prikupljajući sredstva za očuvanje Nacionalnog parka Snovdonia u severnom Velsu. 1998. donirao je milion od potrebnih tri miliona funti potrebnih za Trustovu kupovinu delova Snovdon-a. Zbog svog doprinosa Snovdoniji, pored njegove filmske karijere, 2004. godine Hopkins je imenovan među 100 velskih heroja u anketi u Velsu.

Poroci

On se svojevremeno lečen od alkoholizma. Alkohol je ostavio odmah posle Božića 1975. godine. Pre 35 godina u jednom intervjuu je izjavio "Napravio sam kvantni skok kad sam zatražio pomoć. Jedna žena je razgovarala sa mnom i rekla, samo se uzdaj u Boga. I rekao sam, pa, zašto ne?" Na pitanje "da li ste se bukvalno molili?" Hopkins je odgovorio: "Ne, nisam. Mislim da sam tražio pomoć, što je oblik molitve."

U intervjuu u januaru 2020. godine, na pitanje da li je još agnostik, Hopkins je odgovorio: "Agnosticizam je pomalo čudno. Agnosticke sumnje i ateizam negiraju. Ja nisam sveti Joe; Ja sam samo stari grešnik kao i svi drugi. Više nego ikad jerujem u to da postoji ogromno područje u našem vlastitom životu o kome ništa ne znamo. Kako starim, mogu da plačem, jer je divna, strašna životna strast tako kratka. Moram da verujem da postoji nešto veće od mene. Ja sam samo mikrob. To je za mene najveći osećaj olakšanja - priznanje da u stvari nisam ništa. Prisiljen sam da kažem, ko god da vodi šou, hvala vam puno. "

Odustao je od pušenja koristeći metodu Allen Carr.

2008. godine pokrenuo je program mršavljenja i do 2010. godine izgubio je 80 kilograma. U januaru 2017. godine, u intervjuu za The Desert Sun, Hopkins je objavio da mu je dijagnostikovan Aspergerov sindrom.

By: TV Exposed