Fiorentinska zapečena pasta - recept

Brzo i jednostavno. Za pripremu vam je potrebno 5, a za samo pečenje još 15 minuta. Odličan recept koji nam stiže iz Italije. Za svega 20 minuta do ukusnog jela, koje može da potraje i sutradan, ukoliko uspete da se izborite i ne pojedete sve odmah. Porcija je predviđena za do 4 osobe, pa predstavlja ...

Fiorentinska zapečena pasta - recept

Brzo i jednostavno. Za pripremu vam je potrebno 5, a za samo pečenje još 15 minuta.

Odličan recept koji nam stiže iz Italije. Za svega 20 minuta do ukusnog jela, koje može da potraje i sutradan, ukoliko uspete da se izborite i ne pojedete sve odmah. Porcija je predviđena za do 4 osobe, pa predstavlja dobar izbor za brzo pripremljenu porodičnu večeru u kojoj će svi uživati.

Potrebni sastojci

  • 300g testenine (koristili smo penne)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 500 g šampinjona, prepolovljeno ili podrezano ako je veliko
  • 2 režnja belog luka, seckana
  • Sos od svežeg špinata i sira od 350 g
  • 50g vegetarijanskog parmezana

Kako pripremiti?

Kuvajte testeninu 10 minuta, ocedite, a zatim vratite natrag u posudu. U međuvremenu, zagrejte rernu na srednju temperaturu. U velikoj posudi zagrejte ulje, dodajte šampinjone, pa kuvajte na jakoj vatri 5 minuta, dok ne poprime blago zlatnu boju.

Smanjite toplotu, dodajte beli luk, pa pržite još minut dok ne omekša. Začinite i stavite kašiku u veliku plitku posudu za pečenje.     

Prebacite sos od špinata i polovinu sira u testeninu, a zatim stavite na vatru nekoliko minuta dok se ne zagreju. Začinite po ukusu, a zatim testeninu razmažite po gljivama u ravnomernom sloju.

Po vrhu razmažite preostali sir i pecite oko 5 min dok sir ne bude zlatan i sos ne proključa.

izvor: BBCgoodfood