Moskovski Kremlj - Ruske Destinacije

Moskovski Kremlj ili jednostavno Kremlj, utvrđeni je kompleks u centru Moskve, koji gleda na reku Moskvu na jugu, katedralu svetog Vasilija i Crveni trg na istoku i Aleksandrovsku baštu na zapadu. Najpoznatiji je po kremlinima (ruske citadele) i uključuje pet palata, četiri katedrale i ogradni Kremljski zid s kremljskim kulama. Pored toga, unutar ovog kompleksa ...

Moskovski Kremlj - Ruske Destinacije

Moskovski Kremlj ili jednostavno Kremlj, utvrđeni je kompleks u centru Moskve, koji gleda na reku Moskvu na jugu, katedralu svetog Vasilija i Crveni trg na istoku i Aleksandrovsku baštu na zapadu.

Najpoznatiji je po kremlinima (ruske citadele) i uključuje pet palata, četiri katedrale i ogradni Kremljski zid s kremljskim kulama. Pored toga, unutar ovog kompleksa je i Grand Kremlin Palace, koja je ranije bila carska rezidencija u Moskvi. Kompleks sada služi kao zvanična rezidencija predsednika Ruske Federacije i muzej koji je imao čak 2.746.405 posetilaca u 2017. godini.

Naziv "Kremlj" znači "tvrđava unutar grada", i često se odnosi na vladu Ruske Federacije u sličnom smislu kao što se "Bela kuća" odnosi na Izvršnu kancelariju predsednika SAD.

Objekti

Postojeće zidine i kule Kremlja sagradili su italijanski majstori od 1485. do 1495. godine. Nepravilan trokut Kremeljevog zida obuhvata površinu od 275 000 kvadratnih metara (2,960,000 kvadratnih metara). Ukupna dužina mu je 2.235 metara (2.444 jarda), ali visina se kreće od 5 do 19 metara, u zavisnosti od terena. Debljina zida je između 3,5 i 6,5 metara (11 i 21 ft).

Saborni trg je središte Kremlja, njega okružuje šest građevina, uključujući i tri hrama. Uspenska saborna crkva (posvećena Bogorodici), dovršena 1479. godine kao glavna moskovska crkva gde su krunjeni svi ruski Carevi.

Postoje dve domaće crkve moskovskih mitropolita i patrijarha, crkva Dvanaestorice apostola (1653–1656) i izuzetna crkva s jednom kupolom, na ruskom zvana Церковь Ризоположения.

Druga zapažena građevina je zvonik Ivana Velikog u severoistočnom uglu trga, za koji se kaže da označava tačan centar Moskve i da podseća na zapaljenu sveću. Dovršen 1600. godine, visok je 81 metar.

Najstarija sekularna građevina koja još uvek stoji je Palata faca Ivana III (1491), koja drži carske prestole. Sledeći najstariji je prvi dom kraljevske porodice, Palata Terem.

Od 1990. godine, zajedno sa Crvenim trgom, Kremlj je ušao na UNESCO-v spisak mesta svetske baštine u Evropi kao mesto koje je neodvojivo povezano sa najvažnijim istorijskim i političkim događajima u Rusiji od XIII veka nadalje.

By: TV Exposed