Gili Ostrva ( Indonezija ) - Azijske Destinacije

Ostrva Gili (indonezijski: Tiga Gili [Tri Gilis], Kepulauan Gili [Gili Islands]) su arhipelag tri mala ostrva ili trostruka ostrva Gili – Gili Travangan, Gili Meno i Gili Air – tik uz severozapadnu obalu Lombok, Indonezija. Ostrva su popularno odredište turista. Svako ostrvo ima nekoliko letovališta, koja se obično sastoje od kolekcije koliba za turiste, malog ...

Gili Ostrva ( Indonezija ) - Azijske Destinacije

Ostrva Gili (indonezijski: Tiga Gili [Tri Gilis], Kepulauan Gili [Gili Islands]) su arhipelag tri mala ostrva ili trostruka ostrva Gili - Gili Travangan, Gili Meno i Gili Air - tik uz severozapadnu obalu Lombok, Indonezija.

Ostrva su popularno odredište turista. Svako ostrvo ima nekoliko letovališta, koja se obično sastoje od kolekcije koliba za turiste, malog bazena i restorana.

Većina lokalnih stanovnika živi na Travanganu, u gradiću koji se proteže uz istočnu stranu u unutrašnjosti. Automobili i motorni saobraćaj zabranjeni su na ostrvima lokalnim uredbama, pa je preferirani način prevoza peške i biciklom ili kočijom konja nazvanom cidomo.

Geografija i klima

Ostrva se nalaze u tesnacu Lombok, neposredno severozapadno od Lomboka. Oni se pružaju prema malenom poluostrvu zvanom Sire blizu sela Tanjung na Lomboku. Bali se nalazi oko 35 km zapadno od Gili Travangana, najzapadnijeg člana ostrva. I Bali i Lombok su po vedrom vremenu lako vidljivi iz Gilisa. Planina Rinjani, drugi najviši vulkan u Indoneziji, nalazi se blizu susednog Lomboka i dominira pogledom na istok.

Zbog neposredne blizine Ekvatora, ostrva imaju toplu, tropsku klimu sa suvom i vlažnom sezonom. S planinom Rinjani na istoku na Lomboku i planinom Agung na zapadu na Baliju, Gilisi su nešto skrovitiji i zapravo uživaju u nešto blažoj mikroklimi u poređenju sa okolnim arhipelagom. Sušna sezona obično traje od maja do oktobra, a sezona monsuna počinje u novembru i traje do aprila. Temperature se kreću između 22 ° C i 34 ° C, sa prosečnom godišnjom temperaturom od oko 28 ° C

Ostrva

Gili Travangan

Gili Travangan je najveće od Lombokovih ostrva Gili i jedino se značajno izdiže što se tiče (30 m) nadmorske visine. Ima 3 km dužine i 2 km širine, i ima oko 1500 stanovnika. Ime Travangan potiče od indonezijske reči Terovongan (tunel) zbog prisustva pećinskog tunela sagrađenog za vreme japanske okupacije u Drugom svetskom ratu. Japansko prisustvo tokom drugog svetskog rata bilo je na povišenoj topografiji na jugu ostrva, gde su bile smeštene protivavionski sistemi. Travangan je najrazvijeniji i usmeren na turizam. Glavna koncentracija naselja, rekreacije, smeštaja i ronjenja nalazi se na istočnoj strani ostrva.

Gili Meno

Gili Meno ima oko 500 stanovnika, uglavnom koncentrisanih u centru ostrva. Glavni prihod dolazi od turizma, plantaže kokosa i ribolova. Na zapadnoj strani ostrva nalazi se malo plitko jezero koje proizvodi sol u sušnoj sezoni. Do pre nekoliko godina, na grebenu na severnom kraju ostrva takođe je postojala manja proizvodnja morskih algi. Gili Meno ima kupališta na celom ostrvu i utočište za kornjače. Ostrvo privlači manje turista nego Gili Travangan i najtiše je i najmanje na ostrvima. Međutim, mladenci su često privučeni kristalno čistom vodom i idiličnim, skrovitim belim plažama.

Gili Air

Gili Air je drugo najmanje ostrvo i najbliže je kopnu Lombok, što ga čini popularnim među parovima na medenom mesecu i putnicima koji traže tihi odmor. Ima oko 1800 stanovnika. Ostrvo nudi ronjenje na istočnoj obali, a kornjače se mogu videti duž koralnog grebena. Dostupni su i drugi sportovi na vodi kao što su Stand Up Paddleboarding i Kitesurfing. Indonezijska škola kuvanja otvorena je 2015. godine. Gili Air takođe ima javnu teretanu.

By: TV Exposed