Naslovnica Putopisi Rim - Turistički vodič

Rim – Turistički vodič

Grad ima beskonačnu kolekciju drevnih ruševina, istorijskih spomenika i mesta UNESCO-ve svetske baštine.

Rim predstavlja spoj antike i kosmopolita, romantike, gužve i sjaja.

Najbolje vreme za posetu Rimu

 • Periodi između prelaznih sezona su najbolje vreme za posetu Rimu. Zapravo je najbolje vreme da posetite Evropu. Meseci sa obe strane letnje sezone – april – maj (proleće) ili kraj septembra – oktobar (jesen).     
 • Tokom letnjih meseci krajem juna – početka septembra, možete očekivati visoke temperature, visoke cene i lude gužve.

Dolazak sa aerodroma u Rimu

Rim ima dva aerodroma – Fiumicino (FCO) i Ciampino (CIA).

Voz sa aerodroma Rim     

Najlakši način za dolazak u Rim sa aerodroma FCO je vozom Leonardo Ekspress.     

Voz povezuje FCO sa stanicom Termini, centralnom stanicom u srcu Rima.   Putovanje traje 30 minuta. Ulaznice su 14 eura u svakom smeru. Morate potvrditi svoju kartu pre ulaska u voz. Karte važe 90 minuta.

Sa stanice Termini možete preći u lokalni sistem metroa. Možete putovati i taksijem koji mora biti označen belim brojem. Cena karte utvrđena je unapred na osnovu jednog puta za do četiri putnika sa prtljagom. Između FCO i Rima, fiksna stopa je 48 evra. Između aerodroma CIA i Rima, fiksna stopa je 30 €.

Privatni transfer od aerodroma

Usluge privatnog prevoza imaju istu fiksnu cenu kao taksi, osim što se plaća unapred pri rezervaciji.

Shuttle Bus je najjeftiniji način putovanja sa bilo oba aerodroma.

Shuttle Bus

Između FCO i Rima – putovanje traje nešto manje od jednog sata sa dve stanice u centru – stanica Termini i Piazza Cavour u blizini Vatikana. Karte koštaju 6 eura u jednom pravcu.

Između aerodroma CIA i centra grada Rima – stanica Termini vožnja traje otprilike. 40 minuta. Karte koštaju 5 € u jednom pravcu.

Gde odsesti u Rimu

Izbor mesta gde ćete odsesti u Rimu može biti težak. Sa 22 različita okruga, svaki sa nekoliko četvrti, svaki je sa drugačijom atmosferom i cenom.

Centro Storico

Ako vam nedostaje vremena, istorijski centar je savršen za pristup od vašeg praga do svih glavnih atrakcija kao što su Piazza Navona, Panteon, Trevi fontana i španske stepenice. Gužve su velike, cene su skupe, ali predstavlja idealno rešenje za one koji prvi put posećuju Rim.

Jevrejska četvrt

Ako želite da budete u centru, ali malo udaljeni od gužve sa šarmantnom atmosferom starog grada, ostanite u Jevrejskoj četvrti.

Nedaleko od Centro Storico, stari jevrejski geto prepun je lepo zakrivljenih ulica koje vode od Piazze Venezia do reke Tiber. Poznata kulinarska četvrt, savršena je za one koji žele autentično rimsko iskustvo i fantastičan gastronomski susret.

Tridente i Via Veneto

Tridente je jedno od najnaprednijih područja Rima a tehnički je još uvek deo istorijskog centra. U neposrednoj blizini španskih stepenica, pronaći ćete hotele sa 4 i 5 zvezdica i generalno sve za viši kvalitet života. U neposrednoj blizini Via Veneto bilo je mesto boravka 50-ih i 60-ih za političare, filmske zvezde i paparazze. Iako je izgubila neke svoje nekadašnje picerije, i dalje ćete pronaći elegantne hotele i restorane.

Tridente

Trastevere

Trastevere se smatra živahnim, pomalo boemskim, jednim od najposećenijih i najpopularnijih okruga u Rimu. Uzbudljiv noćni život, sjajni restorani i šarmantan kraj je u zavojima čudnih ulica.

Termini i centralna stanica Eskuilino

Prednost boravka u blizini rimske stanice Termini je pristupačnost i cena. Pristup svim centralnim sistemima javnog prevoza čini da obilazak Rima postane lagan za one koji ne vole šetnju. Pronaći ćete puno jeftinih hotela i prenoćišta a uz to nudi i jednostavan pristup aerodromu. To je takođe multikulturalno područje Rima, tako da ćete naći puno sokolara, etničkih prodavnica i opcija za jelo iz celog sveta, uključujući tržište kineskog stila.

Vatikan i Prati

Ako želite da podelite vreme između Rima i Vatikana, okrug Prati istočno od katedrale Svetog Petra je pravo rešenje. Takođe ćete pronaći veoma povoljne cene hotela i biti dobro postavljeni kada poželite da posetite Vatikan.

Vatikan

Monti i Celio Monti

Ako tražite autentično rimsko iskustvo, naći ćete ga u Montiju. Možete pronaći odlične butike za kupovinu jedinstvene italijanske odeće. Takođe, okrug ima neke od najlepših crkava Rima.

Celio

Nedaleko od Montija, stambeno naselje Celio polaže pravo na Koloseum u svom srcu. Područje koje tokom dana pomalo “poludi” zbog turista nudi neke od najboljih pogleda na Rim noću – Koloseum i Rimski forum. Ni Monti ni Celio nemaju mnogo hotela koji doprinose autentičnom predgrađu. Ovo su mesta za ostanak ako ste veliki zaljubljenik u rimske ruševine i želite autentičnu okolnu vibru.

Flaminio i Parioli

Ako želite muzeje, fantastične restorane, umetničke galerije, mirnu atmosferu ispunjenu ogromnim zelenim površinama i predeo obrastao drvećem, Flaminio ili Parioli su za vas.

Porez na turistički smeštaj u Rimu

Kada birate najbolje mesto za boravak u Rimu i upoređujete cene, vodite računa o porezu na turistički smeštaj. Porez se obračunava prema broju zvezdica hotela za do 10 noćenja.

 • Hoteli sa 1,2 zvezdice – 3 € po noćenju
 • Hoteli sa 3 zvezdice – 4 € po noćenju
 • Hoteli sa 4 zvezdice – 6 € po noćenju
 • Hoteli sa 5 zvezdica – 7 € po noćenju

Pansioni, noćenja sa doručkom i iznajmljivanje kuća za odmor imaju različite tarife. Pogledajte zvanični sajt turističke organizacije Rima za više detalja.

Koloseum

Najbolja mesta koja ne smete propustiti pri poseti Rimu

 • Koloseum
 • Panteon
 • Vatikan
 • Rimski forum
 • Trevi fontana
 • Bazilika San Giovanni in Laterano
 • Centro Storico i španske stepenice
 • Crkva Santa Maria Maggiore
 • The Catacombs and Via Appia Antica
 • Piazza Navona
 • Palatine Hill
 • Galeria Borghese
 • Javna kupatila Karakline terme
 • Terme di Diocleziano
 • Usta istine – La Bocca della Verita
Panteon

Šoping u Rimu

Via Veneto i Via del Corso

Ako tražite najbolja mesta za kupovinu u Rimu, uputite se ka Via Veneto i Via del Corso. Via Veneto jedna je od najskupljih i najelegantnijih ulica u Rimu. Privlači jet set još od 50-ih. Uz neke poznate hotele, restorane i barove, naći ćete veliki izbor opcija za kupovinu, od antikviteta do prodavnica vrhunskog dizajna.

Iako nije tako poznata kao Via Veneto, Via del Corso nudi veliki izbor opcija za kupovinu od međunarodnih prodavnica do butika i dizajnerskih brendova.

Via Veneto

Budite sigurni u Rimu

Rim je prepun lopova, prevaranta i džeparoša. Budite pažljivi prema svojim stvarima u svakom trenutku, posebno u prepunim turističkim oblastima – čak i u baziliki Svetog Petra.

Ne prihvatajte nikakve „poklone“ od stranaca, poput cveća, čak i torbi.

By: TV Exposed

Novosti

Danas počinje nova turska serija Sol Yanim / Moja...

Čekanju je kraj, premijera nove turske serije Sol Yanim je danas. Od serije su poprilično velika očekivanja s obzirom da se radi o projektu koji...

Melisa Sozen se oprašta od serije Kirmizi Oda /...

Glumica Melisa Sozen završila je svoj posao u popularnoj seriji Kirmizi Oda. Ovog petka gledaoci će se oprostiti od njenog lika. Po poslednji put gledaćemo...

Ponovo odložena premijera serije Akinci

Snimanje turske serije Akinci je otpočelo još pre dva meseca. Projekat je svoju premijeru trebao da ima u novembru, zatim je sve to pomereno za...

Treći put ista promena u seriji Hekimoglu

Kompanija OJO Pictures ponovo je promenila scenariste na projektu serije Hekimoglu. Od 26. epizode za scenario će biti zadužena nova grupa ljudi. U pitanju su...

Nove informacije oko serije Akrep / Škorpion

Početkom meseca počelo je snimanje kadrova za novu tursku seriju koja nosi naziv Akrep. Serija se snima u produkciji kompanije 1441 Production. Ceo projekat je...

Porodila se glumica Ceyda Ates

Lepe vesti stižu iz Turske. Tačnije iz jednog od porodilišta u Turskoj. Glumica Ceyda Ates je juče na svet donela devojčicu. Ceyda je odlučila da...

Cagatay Ulusoy postao zvaničan član fudbalskog kluba!

Glumac Cagatay Ulusoy i njegov menadžer Engin Aykanat su vatreni navijači fudbalskog kluba Galatasaray. Kada god je to moguće redovno posećuju utakmice ovog kluba i...

Problemi za seriju Marasli

Turska serija Marasli suočava se sa raznim problemima. Najnoviji problem se odnosi na iznenadnu promenu režisera. Zvanično je potvrđeno da je režiser projekta Kudret Sabanci...

Kivanc Tatlitug zahteva žestoku kaznu!

Kivanc Tatlitug i njegova supruga Basak Dizer podneli su prijavu tužilaštvu protiv izvesnog Sinana A. Sinan je Kivancu i Basak pretio i vređao ih putem...

Gokberk Demirci zaprosio Ozge Yagiz!

Ljubav iz serije Yemin, prenela se i u stvaran život. Informacija o vezi glavnih protagonista serija Zakletva, Gokberka Demircija i Ozge Yagiz je objavljena nakon...

Hande Ercel i Kerem Bursin – vreme će pokazati

Kolumnista magazina Takvim Ufuk Ozkan, objavio je novu priču o Hande Ercel i Keremu Bursinu. Oni su pre dva dana viđeni zajedno van seta...