Baklava – Turska kuhinja

Baklava je turski desert koji je poznat i na Balkanu, međutim “naša” i turska baklava ipak se razliku… Donosimo ovaj put uz malo teksta i puno slika pregled najpoznatijih baklava, ali i drugih turskih deserta koji su često viđeni u slastičarnicama, restoranima i sl, a neizostavan su dio velikih turskih gozbi, bogotovo tijekom blagdana. Kao ...

Baklava – Turska kuhinja

Baklava je turski desert koji je poznat i na Balkanu, međutim "naša" i turska baklava ipak se razliku... Donosimo ovaj put uz malo teksta i puno slika pregled najpoznatijih baklava, ali i drugih turskih deserta koji su često viđeni u slastičarnicama, restoranima i sl, a neizostavan su dio velikih turskih gozbi, bogotovo tijekom blagdana.

Kao što je slučaj s većinom jela i pogotovo desreta, kruže različite priče i stavovi u vezi porijekla baklave, pa tako neki povjesničari i gastronomski stručnjaci smatraju kako baklava potječe iz Armenije, a drugi pak vjeruju da nam doolazi iz nekih drugih zemalja (Saudijska Arabija, Mezopotamija, Grčka, pa i Turska).

Najbolji i najlakši recept za tursku baklavu - Turski Specijalitet

Ne postoji potpuno vjerodostojna dokumentacije o njenom porijeklu, te su male vjerojatnosti da ćemo saznati "pravu istinu", ali postoje dokazi da je baklava prvi put napravljena u Turskoj.

Među najstarijim poznatim receptima za baklavu nalazi se kineski pisani recept iz 1330. godine, nastao za vrijeme mongolske dinastije Yuan.

U svijetu postoje brojni recepti za pripremanje baklava ali u svima neizostavni sastojak su orasi. Pored nezaobilaznih oraha, pojedini narodi koriste raznovrsne dodatke baklavi u cilju postizanja originalne arome i specifičnih okusa.

Tako se kao dodaci koriste: pistacije (Turska), ružina voda (Iran), sjeckani bademi (Bliski istok), cimet i klinčić (Armenija) te druge vrste dodataka.

Fotografije preuzete s: http://www.baktad.org.tr/baklava-ve-tatli-cesitleri/