Celer - pomaže kod reume i otklanja nadutost

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast. Ranije se verovalo da celer pospešuje polnu moć, danas se zna da doprinosi boljoj i uspešnijoj razmeni materija. Bogat je eterskim i masnim uljem kao i limonemom. U korenu celera ima šećera, asparagina, tirozina, kolina, eterskog ulja, alosorbusena, apina ...

Celer - pomaže kod reume i otklanja nadutost

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast.

Ranije se verovalo da celer pospešuje polnu moć, danas se zna da doprinosi boljoj i uspešnijoj razmeni materija. Bogat je eterskim i masnim uljem kao i limonemom. U korenu celera ima šećera, asparagina, tirozina, kolina, eterskog ulja, alosorbusena, apina i masti.

Najčešće se koristi slatkasti odebljali koren celera i to za salate, variva ili kao začin za razne čorbe. Peteljke i listovi sa svojim aromatičnim mirisom takođe služe kao začin. Divlji celer se zbog neugodnog mirisa retko koristi.

Za lek se koristi koren vrtnog celera.

Celer se koristi za lečenje astme, katara pluća, promuklosti, bolesti živaca, mokraćnih puteva, bubrega, gihta, reume, poboljšanja apetita, otklanjanja probavnih smetnji, preterane gojaznosti, grčeva u grudnom košu koji su povezane s osećajem straha, nadutosti kao i slabosti želuca. Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi.

Čaj od celera protiv reume

U litri vode kuva se 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Ostavite poklopljeno dok se ne ohladi. Nakon toga procedite i pijte nekoliko puta na dan, nekoliko nedelja.

By: TV Exposed