Džamija Čamlidža - Turske destinacije

Početkom trećeg mjeseca 2019. godine otvorena je na brdu Čamlidža koje se nalazi na azijskoj/anadolijskoj strani grada istoimena džamija, najveća u Turskoj. Samo zdanje izgrađeno je na 30.000 kvadratnih metara, a posjeduje i platformu s koje posjetitelji mogu promatrai molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom ...

Džamija Čamlidža - Turske destinacije

Početkom trećeg mjeseca 2019. godine otvorena je na brdu Čamlidža koje se nalazi na azijskoj/anadolijskoj strani grada istoimena džamija, najveća u Turskoj.

Samo zdanje izgrađeno je na 30.000 kvadratnih metara, a posjeduje i platformu s koje posjetitelji mogu promatrai molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku.

Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosporu.

Osim džamije koja predstavlja glavno zdanje, izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 duluma. Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjenje u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada (u Turskoj automobilske registracije počinju brojevima tako da svaki grad ima svoj broj). U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura Fatiha, početna sura u Kuranu.

Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

Džamija može u jednome trenutku primiti čak 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500). U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Ezani s ove džamije, zbog njezina položaja čuju se u gotovo svim dijelovima Istanbula.

By: TV Exposed