Serija Chicago PD | Čikaška policija - radnja i uloge

Ukoliko ste ljubitelji serija koje se baziraju na radu policije i rešavanju zločina, Chicago PD | Čikaška policija je vrlo dobar izbor za vas. Sa do sada preko 200 epizoda i mnogo uzbudjenja, ovaj projekat je uspeo da privuče veliko interesovanje i van granica Amerike.

Serija Chicago PD | Čikaška policija - radnja i uloge

Foto Credits: IMDB

Radnja serije kao što samo ime kaže prati živote policajaca koji žive i rade u Čikagu. Serija Chicago PD je deo sveta koji je kreirao Dick Wolf. Povezana je sa serijama Chicago Med | Čikaška bolnica i Chicago Fire | Čikaški vatrogasci ali i sa popularnom franšizom Law & Order kao i serijom FBI. Zaista nije retkost da nekog od likova pomenutih serija gledamo u epizodama Čikaške policije i obrnuto.

Priča serije Chicago PD | Čikaška policija se bazira na radu posebne jedinice koja se u seriji zove Obaveštajna i koja radi u distriktu 21 u Čikagu. Obaveštajnoj jedinici čiji su pripadnici u civilu pomažu i uniformisani policajci od kojih su neki postali i članovi Obaveštajne tokom sezona. Prva epizoda serije Chicago PD je emitovana 8. januara 2014. godine. Trajanje epizoda je od 40 do 43 minuta.

Prvi čovek Obaveštajne je Hank Voight kog tumači Jason Beghe. Zanimljivo je da je pravo ime lika u seriji Henry ali se ono retko kada upotrebljava. Hank je često surov, igra po svojim pravilima ali je i uvek osoba od poverenja šefova policije. Kada nešto treba da se reši brzo i kada treba "zažmuriti na jedno oko", Hank Voight je osoba za taj zadatak. U pitanju je neko ko uvek štiti svoje kolege ali je i tokom dosadašnjeg toka serije doživeo teške udarce, izmedju ostalog smrt sina, odlazak unuka iz njegovog života, odlazak Erin koja mu je bila kao kćerka, smrt najboljeg prijatelja i kolege Alvina i smrt doušnice za koju je bio vezan.

 

View this post on Instagram

A post shared by Chicago P.D. (@nbcchicagopd)

Pored Hanka tokom sezona u Obaveštajnoj je radilo i radi nekoliko policajaca. Od nekih smo se oprostili tokom sezona, a to su Erin Lindsay kojoj je Hank bio kao drugi otac, koju je u seriji tumačila Sophia Bush. Seriju je napustio i detektiv Antonio Dawson kog je tumačio Jon Seda. Lindsay i Antonio nisu izgubili život u priči serije već su sticajem okolnosti morali da napuste Obaveštajnu. Takve sreće nije bio Alvin Al Olynski kog je tumačio Elias Koteas. Al je smrtno ranjen u zatvoru u slučaju koji je direktno povezan sa Hankom i njegovu smrt Voight nikada sebi nije oprostio. U desetoj sezoni je obaveštajnu napustio Jay Halsted, kog tumači Jesse Lee Soffer, lik koji je od početka u seriji i koji je imao ljubavne veze sa dve partnerke iz jedinice a kasnije i brak sa jednom od njih i čijem se povratku nadaju mnogi fanovi. Njegova supruga je koleginica Hailey Upton koju tumači Tracy Spiridakos, a bio je u ljubavnoj vezi i sa Erin. Lik Hailey se pojavio kasnije tokom radnje i zauzela je važno mesto u jedinici pod Voightovom komandom.

Romansa Adama i Kim neizostavni deo priče

Od starta serije u priči je i Adam Ruzek kog glumi Patrick Flueger. Njega je direktno sa akademije nakon smrti jedne članice jedinice u prvoj epizodi prve sezone izabrao Al. Iako Adamov početak u jedinici nije bio baš sjajan, vremenom je postao važan deo iste. U obaveštajnu su iz patrole (uniforme) prešli Kim Burges, koju tumači Marina Squerciati i Kevin Atwater kog glumi LaRoyce Hawkins koji su postali i najbolji prijatelji. S druge strane, Kim i Adam su emotivni partneri dugi niz sezona i njihov specifičan odnos, kao i odnos Kim sa usvojenom kćerkom Makaylom donosi poseban ton priči serije Chicago PD | Čikaška policija. Član uniformisane policije je bio i Sean Roman kog tumači Brian Geraghty, koji je mnogima bio veoma drag lik. U Obaveštajnoj je na kratko radila i Vanessa Rojas koju je tumačila Lisseth Chavez, dok je poslednja pridošlica Dante Torres kog glumi Benjamin Levy Aguilar. Nezaobilazan lik u seriji je narednica Trudy Platt, koju tumači Amy Morton i koja upravlja distriktom 21.

 

View this post on Instagram

A post shared by Chicago P.D. (@nbcchicagopd)

U iščekivanju sezone 11

Do sada je emitovano deset sezona ove TV serije i ukupno 208 epizoda. Za ljubitelje projekta Chicago PD tu su i dobre i loše vesti. Dobra vest je da će biti sezone 11 koja je još ranije potvrdjena. Ona loša je da će emitovanje iste početi najranije početkom 2024. godine zbog štrajka scenarista i drugih radnika. To znači i da će sezona 11 serije Chicago PD | Čikaška policija vrlo verovatno biti kraća u odnosu na ostale i sasvim izvesno neće imati ni 20 epizoda. Dakle, svi fanovi serije Chicago PD moraće da sačekaju da vide šta će se desiti sa Adamom Ruzekom koji je teško ranjen u finalu 10. sezone.

Mnoge zanima i to da li će se Jay Halsted vratiti u priču i biti deo sezone 11. Za tako nešto za sada ne postoje nagoveštaji. Jesse Lee Soffer se kako je ranije više puta izjavio zasitio glume u seriji i želi nove izazove. U sezoni 10 se oprobao i kao deo ekipe s druge strane kamere.

NOVO - Jako loš period za seriju Cop Adam / Čiča Gliša

By: TV Exposed